bugün
yenile
    1. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      12 Kasım'da yayınlanacak Türk yapımı yeni Netflix dizisi. Berkun Oya yazmış yönetmiş. fragmanı Fragmandan hiçbir şey anlaşılmıyor. İzleyip yorumlamak lazım tabii. Ama fikrimce Haluk Bilginer dışında kimse girişmesin böyle işlere. Olmuyor yani yapamadılar. Hakan Muhafız çok kötüydü. Atiye biraz iyi gibiydi ama onun da ikinci sezonunu beğenmedim. Blu TV yapımları biraz başarılı gerçi şimdi yemeyeyim haklarını.
    2. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      başrollerde özge özel, fatih artman, funda eryiğit, defne kayalar, cemre zişan sağbir, göktuğ yıldırım, öykü karayel, nesrin cavadzade ve settar tanrıöğen'in bulunduğu dizi. eşsiz bir iş çıkarmış berkun oya. zaten kendisinin masum adlı dizideki senaristlik başarısını da kusursuz bulmuştum. yalnız burada benim değinmek istediğim iki oyuncu daha var: fatih artman ve funda eryiğit. ikisi de eşsiz bir performans sergilemişler. ikisinin olduğu her sahne şapka çıkarılacak cinsten. muhteşem iş. efsane bir dizi. kesinlikle izleyin. (bkz: netflix) (bkz: türkiye) (bkz: türkiye'nin geri kalma nedenleri) ayrıca; altta vereceğim şu iki bkz'dan ötürü bile bu diziyi türkiye'deki herkes izlemeli. (bkz: kolektif bilinç) (bkz: carl gustav jung)
    3. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      tüm sözlüğün izlemesini istediğim dizi. anlamadığınız ayrışmanın diğer tarafını da görmek istersiniz belki. bir ay kadar önce çok sevdiğim bir dostumun dizide çalışmaya başlamasıyla öğrendim bu işi ve acayip heyecanlandım. çünkü kadro ve kamera arkası ekip ciddi anlamda muhteşem. bu dönemde bu şekilde çekilebilmesi ise büyük başarı. netflix'in ülkemizde ben de varım dediği bir dizi olmuş. normalde adetimiz dostlarımızın yaptığı işlerin ilk bölümünü birlikte seyretmektir ama bu sefer pandemi eleştiri meclislerimizi yıktı geçti. setten sete bağlanan görüntülü konuşmalarla hasret giderdik, dizi de sebebimiz oldu.
    4. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Bunu buraya da bırakıyorum :) (#4020774)
    5. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ilk bölümü izledim. nefis olmuş nefis. Öykü Karayel'den zaten bahsetmeme gerek yok diye düşünüyorum, bu kadar mı iyi oynanır? o mahcup tavırları, konuşması vs gerçekten büyüledi. ilk açtığımda "amaan klasik Türk dizisi ne uzatmışlar" dedim içimden. bunu dedikten 3 saniye sonra ilk bölüm bitti yani nasıl kaptırmışım kendimi anlamadım bile. bugün bitiririm ben bu diziyi. --- spoiler --- ilk bölümün sonu çok tatlı olmamış mı :) Ferdi Özbeğen'i görünce içim ısındı. Meryem'in aşkıyla bağlantılı bi şarkı olmuş üstelik :) umarım diğer bölümler de böyle bitiyordur --- spoiler ---
    6. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (#4009379) burada bahsettiğim sebeplerden ötürü biraz önyargılı başladım ilk bölüme. An itibariyle 4. bölüme geçtim ara vermeden. Gerçekten nefis bir iş olmuş. Bakalım nereye varacak, merakla izliyorum. En çok da Ruhiye'nin hikayesini merak ediyorum bu arada. Bakalım nereye bağlanacak.
    7. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Başlayayım bakayım nasılmış dedim, keşke demeseydim.. Ara vermeden 5.bölüme geçtim, sabah işe gidicem uyumam lazım ama konu nereye bağlanıcak, ne olacak, merakımdan bırakamıyorum :( Öykü karayelin oyunculuğundan bahsetmemek de olmaz gerçekten, enfes.
    8. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      benim memleketim ve memleketimin insanı / kalp kalp kalppp
    9. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
      an itibariyle dördüncü bölümdeyim. sanırım bitirmeden uyumam mümkün değil. a'dan z'ye kadar herkes müthiş bir oyunculuk performansı sunmuş ama benim asıl takdir etmek istediğim kişi yönetmen berkun oya. her sahnede gerçeği ne kadar doğru gözlemlediğini fark etmemek elde değil, en ufak detaya kadar her şeyi gerçekçi kılmış, oyuncuları doğru yönlendirmiş. senaryo da aynı kalitede, özellikle diyaloglar içime işledi. sanki mahallemdeki insanların yaşantısını bir mercekle uzaktan izliyormuşum gibi. emeği geçen herkesin eline, yüreğine sağlık. tek dileğim sezon bittiğinde de aynı görüşte kalabilmek. şimdilik abartıldığı kadar var. izleyin mutlaka.
    10. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Ilk bölümü izledim.Simdilik öyle mükemmel bulmadım ama önyargılı da değilim.Ilerleyen bölümlerde daha net bir yorum yazarım.
    11. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      netflix viral için iyi çalışmış. o kadar iyi mi gerçkten yoksa iyi mi para veriyorlar acaba diye düşünüyorum. izleyip de ultra premium beğenen biri var mı? varmış. şimdi gördüm entryleri. eyv.
    12. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bitirdim ve sizlere tavsiyem; boş vaktiniz varsa izlemeyin, vakit ayırıp izleyin.
    13. 0
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Farklı bir dizi. Her konu birbirinden bağımsız gibi ama sarıyor
    14. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      ethos. ingilizce ismi diziyle o kadar uyumlu ve anlamlı ki neden bir başkadır ismiyle gösterimde olmasını anlamadığım dizi. ethos ingilizce sözlüklerde kültürel ve ahlakî yapı olarak çevrilse de antropolojik olarak ahlakî değerlerin kültüre yansıması, kültürün değerlere, toplumlara etkisi gibi derin bir anlam içerir. evde antropolog olunca ben de kaptım bir şeyler. ayrıca anlamsız yerlerde ağlatan, güldüren bir dizi. sindire sindire izliyoruz, bir de ferdi özbeğen ile bağını çözersek harika olacak.
    15. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      (#4021770) izledim bitirdim kendi çapımda yorumlamak istiyorum. Berkun Oya mükemmel bir gözlemle ülkenin kesimlerini aktarmış. Özeti bu. Bir yanda doğunun dindar kesimi, bir yanda iç anadolunun dindarları, bir yanda kendini uygar sanıp bu iki kesimi hor görüp yobaz sanıp en az onlar kadar yobaz aydın (!) kesim... Bunlara bir de psikolojik sorunlar, içlerinde bastırdıkları, ayrı ayrı olay örgüleri eklenince inanılmaz bir dizi olmuş. Bence de izleyin vakit kaybı olmaz. Çoğu insanın beğeneceğini düşünüyorum. Amaa başka ülkelerde beğenilir mi ilgi çekici olur mu orasından emin değilim işte.
    16. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Ya içim neşeyle kaplanıyor böyle içerikleri görünce. Netflix üzerinde bulunan en iyi yerli içerik. Oyunculuklar baştan sonra efsane. yan roller dahi çok iyi oyunculuk gösterirken başrolleri övmeye gerek bile yok... Efsane iş çıkarmışlar. göstermek istemediğimiz, böyle olmasından rahatsız olduğumuz bir Türkiye resmi bu. Ama en gerçeği, en şahit olduğumuz hali. Çok şahane bir iş. Gurur duydum. Değinmek istediğim bir sürü detay, yapmak istediğim genel bir okuma var dizi üzerinde. ama yeni ve kaliteli bir şey izlemiş olmanın büyüsünü yaşamak istiyorum birkaç hafta daha..
    17. 5
      +
      -entiri.verilen_downvote
      güzel iş. her şey çok doğal. her şey çok gerçek. yabancı birisi izlese bu yaşananları muhtemelen paralel evren yansıması olarak görürdü. oysa biz bu hayatların neredeyse içinde yaşıyoruz. yine güzel bir farkındalık dizisi olmuş. dizideki her oyuncu hakkını vererek oynamış cidden. öykü karayel'in performansı çok başka tabii. fatih artman ve funda eryiğit başta olmak üzere diğer karakterler de rollere güzel oturmuş. yazan ve yöneten olarak da berkun oya koca bir tebriği hak ediyor. bazı sahnelerdeki çekim açılarına bayıldım. kalite akıyordu. ayrıca yeşilçamdan fırlama yazı fontları ve bölüm sonlarındaki klipler çok hoş olmuş. netflix dizinin tanıtımını iyi yapamadı mı yoksa bana mı öyle geldi bilmiyorum ama çevremde duyduğum olumlu yorumlar olmasa kesinlikle izlemeyi düşündüğüm bir dizi değildi. afişi de çekici durmuyor açıkçası ama netflix'in çektiği en iyi yerli dizi olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim. umarım aynı kalite ve tatta ikinci bir sezonu izleriz.
    18. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      "Bir başkadır" benim memleketim Yeni öğrendim dostlar böyle daha anlamlı oldu dizi
    19. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      --- spoiler --- Şu anda Meryem yengesinin sinir krizi durumunu toparlamak için oyun havası açtı oynatmaya çalışıyor herkesi --- spoiler --- Gerçekten bir başka, sahneleri, durağanlığı, dinginliği ve yalınlığı. Kulağı yoran hiçbir gürültü yok, seslendirmesi o kadar güzel ki. Sondaki bitiş şekli, eski filmlerdeki gibi sahnelendirme; emek büyük ve Öykü Karayel harika. Şivesine kurban.
    20. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Ülkemizde dini sorgulamadan kulaktan duyma yaşayanı da eleştiren ama aynı zamanda faşistliği de eleştiren iki uç noktanın birleşimini konu alan bir dizi bana göre tabi yan konular var ve o konularda en az ana konu kadar ince işlenmiş. Ben yargılı başlayıp beğendim oyunculuklar zaten gerçekten muhteşem diyebilirim, konuya önyargılı olmayın güzel bir farkındalık olmuş.
    21. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      bazen o kadar kısık sesle konuşuyorlar ki dediklerini anlamak için tr altyazili izliyorum. ayrıca 3 netflix tr yapımlarından en beğendiğim dizi. kendini izlettiriyor.
    22. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      uyarı: spoiler içerir! dizinin ilk bölümünde meryem, peri'ye onunla devam edip etmeyeceğinin mahallenin hocasına bağlı olduğunu söylediğinde, kötü niyetli, herkesin işine burnunu sokan, insanların hayatlarını yönlendiren bir imamın olduğunu düşünmüştüm çünkü "dinciler" ile yaşadığımız olaylar toplumu bu algıya itti ancak aslında insanlara saygı duyan, iyi niyetli, güzel bir adammış. hatta öyle ki, toplumumuzun azımsanmayacak kesiminde evlat edinmenin günah, sakıncalı ve namahrem olduğu görüşü epey yaygındır. ancak dizide görüyoruz ki hoca kızını evlat edinmiş ve öz evladı olsa bu kadar sevemeyeceğini söylüyor. sonuç olarak daha ilk bölümden kafama yerleşen algının aslında büyük bir önyargı olduğunu fark ettim. bazıları dizideki başörtülü kadınların şiveli konuşmasına ve eğitimsiz olmalarına takılmış. bunu haklı bir eleştiri olarak görmüyorum. senaryo, hikaye o kitlenin sorunlarına veya hayatlarına dikkat çekmek istediyse neden eğitimli, istanbul türkçesiyle konuşan bir karakteri hikayeye zorla sokmaya çalışsınlar ki, mantıklı değil. yani dizide başörtülü, eğitilimli birinin olmaması, onların yok sayıldığı anlamına gelmiyor. imam var da, papaz neden yok da diyelim o zaman. neden meryem'in şivesi var da abisinin yok. bu yaşamların içerisinde kadınlar baskılanan bireylerdir, oraya gitme, bununla konuşma, aman başını kaldırma şeklinde telkinlerle büyümüş ve bütün dünyaları aileleri içerisinde şekillenmişlerdir. ancak erkekler sürekli çalışan, istediğiyle muhabbet eden, istediği yerlere gidebilen ve gezebilen bireyler oldukları için aileleri dışında bir şeyden yani yaşadıkları istanbul'dan kendilerine bir şeyler katabilme ihtimalleri daha yüksektir. aslında bunu göstermiş olmaları çok değerliydi fakat eleştiri olarak yansıdı. kendimce fikrim bu ve nedense gördüğüm eleştriler üzerine fikrimi söylemek istedim lüzumsuz bir şekilde. the end.
    23. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      dün gece bitirdiğim, yapılan övgülerin iyice abartıldığı netflix yapımı türk dizisi. gerçekten güzel ve kaliteli bir yapım ama özellikle sosyal medyada çok abartıldığını düşünüyorum. twitter’da ana sayfam diziyle ilgili tweetler ile dolu, her yerde karşıma çıkıyor. gerçekten bezdirici ve itici, arkadaşım tavsiye etmese yarattığı bu iticilikten dolayı izlemeyecektim bile diziyi. başta öner erkan olmak üzere, oyunculuklar tek kelime ile şahane. dizinin atmosferi, çekimi, renkleri, o verdiği karamsar his, kostümler, dekor hepsi çok başarılı. bazı şeyleri sürekli vurgulaması ve sürekli bir mesaj verme çabası olması dizinin tek eksi yönü bence. --- spoiler --- tüm karakterler gerçekten çok iyi işlenmiş. başörtü bağlama şeklinden evlerdeki ufak eşyalara, evlerdeki ufak eşyalardan facebook grubuna gelen mesajı sesli okuyan babaya kadar hepsi çok gerçek, sırıtan hiçbir şey yok. başörtüsü düşmanlarının düşmanlıklarını bu kadar rahat şekilde dile getiren, başörtüsü var diye kendini birini aşağılama hakkı gören psikiyatrist ekşi’de duyar kasan, başörtüsü düşmanı, aldığı eğitimi görseniz vay be diyeceğiniz tipler gibi aynı. aynı şekilde tüm karakterleri böyle benzetebiliriz günlük hayattan insanlara, çünkü gerçekler. beni çok düşündüren -özellikle öykü’nün yengesinin ona tecavüz eden adamla yüzleştiği sahnede-, duygulandıran, gerçekleri insanın suratına çarpma gayesi olan, kaliteli, başarılı bir dizi. --- spoiler ---
    24. 2
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Cemre kuzeye saz alıyorsun muzoya çorap veriyorsun. Garibanın yüzü gülür mü be
    25. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Sinematografik açıdan gerçekten başarılı, çoğunluğun alışık olmadığı bir ağırlıkta ama sevildi sanırım. Çekim teknikleri, detaya verilen önem, insanların duygularını cümlelere yüklememesi çok iyi. İki kişi arasındaki diyalogta full ekran kafa görüntüsü en iğrenç metod bence. Burada uzaktan çekim, gerçekten farklı ve doğal olmuş. Senaryo olarak da gerçekten başarılı. Bu topraklarda yaşayan herkesin yaşadığı şeylerden kesitler. Dizide izlediğim birçok olayı birebir yada yakınımda yaşadım gördüm. Tamamen bizden ve bize büyük bir eleştirisi var. Bazı sahnelerde o kadar çok güldüm ki, kendi çaresizliğimi gördüm. Bir tek ben yaşamıyormuşum dedim. Sosyal medyada mevzuyu dine ve siyasete çekme çalışmaları da tamamen sığ bir bakış açısı.
    26. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      kurgudur. oyuncuların okuduğu senaryodan sosyolojik çıkarım yapılamaz.
      5Diziden bağımsız; bu nasıl yaklaşımdır yav nfkdksk - devriksekiz 26.11.2020 17:33:27 |#4036582
      2Ekşide gördüklerimden sonra çok doldum, ondan - sailor on the seas of fate 26.11.2020 19:16:27 |#4036659
    27. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      biraz nuri bilge ceylan havası var dizide. izlerken daralıp, atladığım, bana boş gelen sahneler vardı ancak son bölümünde belki de herkes gibi kendimden bir şey buldum. ağladım, ağladım. uzun zamandır yapmadığım gibi duygularımı dışarıya çıkarttım.
    28. 1
      +
      -entiri.verilen_downvote
    29. 4
      +
      -entiri.verilen_downvote
      1 günde bitirdiğim 8 bölümlük dizi sanırım beni diziye en çok bağlayan şey fazlasıyla gerçekci olmasıydı psikolog ve başroldeki meryemin ilişkisini çok sevdim çok etkileciydi. meryem ve abisinin rollerini çok iyi oynadığını düşünüyorum daha iyi oynanamazdı heralde. Hocanın son bölümlerde şaşırtmasını beklemiyordum o da güzeldi. Dizideki tüm karakterler sanki benim hayatımda yer almış veya yer alan birilerini hatırlattı o da beni bağlayan başka bir detaydı. Diziyi bazen bomboş izletiyo diye çok eleştirmişler biraz haklı olabilirler o konuda :) 2. sezonu bekliyoruz.. (bkz: işte bize böyle diziler lazım) (bkz: nuri bilge ceylan havası gerçekci zevkli)
    30. 6
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Sanki ülkedeki insanları gizli kameraya kaydetmişler gibi. Bana birkaç şey dışında baya gerçekçi geldi dizi. Diyaloglar vs. iyiydi hiç yapaylık yoktu yani. Bir de dizide pek olay olmamasına rağmen izleten şey kamera açıları bence. O kadar güzel ayarlamışlar ki çok uzun sahnede bile sıkılmadan izliyorsunuz. Mesela son bölümde karavan sahnesinde önce kamera çok uzakta konuşan iki adamın silüeti gözüküyor. Kim bunlar falan anlaşılmıyor. Sonra gittikçe yakınlaşıyor falan. Kamera yaklaştıkça biz de o iki insanın sohbetine girmiş gibi oluyoruz.
    31. 3
      +
      -entiri.verilen_downvote
      Popülaritesi iyice geçince izlenecekler listemde yer alan dizilerden biriydi, geçenlerde başladım, az önce bitirdim. (bkz: spoiler geliyor) (bkz: spoiler geliyor) Fazla gerçekçi olduğu için başlarda tüm karakterlere sinir olmuştum: Meryem'in her şeyi din ekseninde düşünmesi, abisinin davranışları ve hocadan çok hocacı olması, psikiyatristin soğukluğu, fuckerın fuckerlığı, oyuncu kadının ilgi budalalığı, görümcenin ruh hastası halleri; hatta imam gelenlere fix çiçek üzerinden örnek vermesine "tam şark kurnazı valla; gelene geçene aynı örneği dayayıp bilgelik taslıyor" demiştim içimden. Kürt abla, tecavüzcü adam ve terörist kılıklı kızı hâlâ sinir bozucu bulduğumu belirtmeden geçmeyeyim. Dizinin ortalarında "galiba ilk defa bir dizide beğendiğim bir karakter olmayacak" dedim, dizinin sonlarına doğru üç karakteri beğendim: Yerli Freud, imam, bir de Öner Erkan'ın engelli karakteri. İzleyeli çok olmadığından olsa gerek, aklıma direkt Robert de Niro'nun Awakenings'te canlandırdığı engelli rolü geldi. Oyuncuların hepsi başarılıydı ama Öner Erkan (kısa da olsa) fazla gerçekçiydi. Diğer karakterlere olan sinirim de azaldı, yukarıdaki üçlü hariç. Başta beğenmediğim imamı birkaç önemli olaydan sonra beğenir oldum: İlki benim farkındalığımdı aslında; hoca kimseyi etkisi altına almaya çalışmıyordu, sadece etkilenmiş olanlara yol gösteriyordu. Etkisini suistimal de etmiyordu. İkincisi eşi öldüğünde ona olan sadakatiydi. Eşinin kırkından sonra yeni eş aramaya kalkmadan, kızıyla geçinip gitmeye niyet etmişti. Belki daha sonra, kız evlenince, bir daha evlenirdi. Üçüncüsü de, izleyenlerin tahmin edeceği üzere, çocuğun evlatlık olduğunu söylemesiydi. Şüphe etmedim değil ama ben "farklı takılmayı", din baskısının tezahürü olarak düşünmüştüm. Ulan Kürt ablaya bile daha az sinir olabilirim de, şu terörist kılıklı kız aşırı sinir bozucu değil miydi? Oynayan iyi oynamış valla. (bkz: spoiler gidiyor) (bkz: spoiler gidiyor)